Dissabte 19 d'Abril del 2014 - 16:53 0
usuari:
contrasenya:  

Xavier Martí

Jaume I, fundador de Castelló


Hui, dia 2 de febrer de 2008, fa 800 anys que va nàixer a Montpeller el rei Jaume I d’Aragó, conegut com “el Conqueridor”. L’efemèride s’ha de celebrar amb diversos actes per tot l’antic Regne de València.  Si algun poble valencià té motius per celebrar aquest aniversari, eixe és Castelló. El Castelló actual té el seu origen en la voluntat i en els fets d’aquell gran monarca medieval. Amb tota propietat podem considerar-lo el fundador del nostre poble. En les publicacions que tracten habitualment sobre la història de Castelló no hem insistit prou sobre la seua estreta vinculació amb la identitat i el destí dels castellonencs actuals. La historiografia local ha ressaltat i, fins i tot, mitificat,  la desvinculació de Castelló de la ciutat de Xàtiva i també la construcció de la Reial Séquia de Castelló, després coneguda com la Reial Séquia d’Escalona. Sens dubte, aquests dos darrers fets han marcat també el ser castellonenc i molt bé podrien anomenar-se conjuntament com “la refundació de Castelló”.

L’any 1987 es va celebrar amb uns quants actes modestos els 400 anys de la independència administrativa de Castelló. L’any 1990 es complien els 750 anys del lliurament de l’antic Castelló de Xàtiva al rei Jaume I i, sorprenentment, l’aniversari no es va celebrar de cap manera. Un poble que oblida aquestes coses... (completeu la frase en els vostres comentaris).

Però, si parlem de refundació és perquè primer hi ha hagut una fundació i, si aquella fou important, molt més important fou aquesta. Recordaré als lectors les dades essencials d’aquesta relació de Castelló amb l’alt rei en Jaume. Començarem dient que és l’únic rei de la Corona d’Aragó o de la Corona d’Espanya que ens ha visitat en diverses ocasions. En una d’elles, allà pel mes de juny de l’any 1240, va aconseguir que l’alcaid de Xàtiva li lliurara el castellet i el lloc que es coneixia com Castelló. Amb aquest fet entrem a formar part del gran projecte polític jaumí que es configurarà com a Regne de València, integrat en la Corona d’Aragó. Uns anys després el mateix rei Jaume manarà que aquest esdeveniment siga relatat extensament en la seua Crònica o Llibre dels Fets. D’aquesta manera el nom de Castelló apareix per primera vegada en la literatura en llengua vulgar. Jaume I també és el responsable últim de la repoblació de les nostres terres: el gros de les adjudicacions va ser l’any 1248. Aquells eren els nostres avantpassats, catalans en la seua majoria. Gràcies a Jaume I parlem la llengua que parlem i, fins i tot, gosaria dir que gràcies a ell pensem com pensem, llaurem la terra com la llaurem i ens vestim com ens vestim. I, per últim, però no menys important, el rei Jaume va fundar la nostra església sota l’advocació de Santa Maria.

Em sembla que són unes quantes raons suficients per celebrar l’aniversari. Com ho farem? Les associacions festeres, han pensat alguna cosa? Podran aportar les entitats cíviques i culturals el seu gra d’arena? La Corporació Municipal, deixarà passar l’any sense recordar el fundador del nostre poble? No va dir algú allò de “qui perd els orígens, perd la identitat”?

Em diuen que sí, que alguna regidoria planifica alguna cosa. Ens ho faran saber? Podrem participar-hi?

De moment jo faig la meua primera aportació amb aquest escrit i amb els següents enllaços, que vos poden ajudar a fer memòria:

2 de febrer de 2008


4
comentaris
INSERTA EL TEU

Dades de publicació

Data : 19-02-2008
Editor: Francesc Xavier Martí i Juan
Autor: Francesc Xavier Martí i Juan
Font: Francesc Xavier Martí i Juan
Remitent: Francesc Xavier Martí i Juan

#1

Molt interessant! Ara després li pegaré una miradeta ben pegada.

Gràcies!

sc el Diumenge 3 de Febrer del 2008

#2

De quina identitat parles? Tu creus de veritat que el nostre poble (parle de la gent) té un vertader sentit d'identitat com a poble. Mirant com van les coses del poble, crec que el meninfotisme és un dels elements més importants de la nostra identitat. Este meninfotisme (passar de tot) també ens ho va deixar el rei En Jaume?

Violant el Dijous 7 de Febrer del 2008

#3

Estoy de acuerdo con Violant en que pasamos de todo, un ejemplo muy claro lo tenemos en los presupuestos para el 2008. ¿Nuestros políticos que dicen sobre este tema? Si no dicen nada ratifican su pasotismo político y son un ejemplo claro de que pasan de algo tan importante como saber en que se van a invertir los euros de todos y por qué. No piden y exigen un debate serio sobre presupuestos. Están más cómodos sin debates. ¿Qué diría el rey si levantara la cabeza?

Ramon el Dijous 7 de Febrer del 2008

#4

comentari... Perquè sempre hi ha algú que sent la necessitat d'agredir-se i agredir els seus veïns valencians?
Les nostres terres s'han regat moltes vegades amb la sang dels nostres avantpassats, i això deu haver-nos marcat un poc.
Si el nostre rei fundador alçara el cap ens diria el què tantes vegades ja ens ha dit Paco : Que vos passa valencians . Un rei tinguéreu per padrí i ni així us sentiu benaventurats ( açò ho dic jo)?
Ja seria hora que ens perdonarem l'haver sofri ... llegir mes

makuto el Dissabte 23 d'Agost del 2008El codi de verificació, es precís, per tal de diferenciar entre els usuaris de la web i els sistemes automatitzats d'inserció de comentaris (o spam), per a més informació sobre aquest tema us recomanem visitar el següent enllaç: http://ca.wikipedia.org/wiki/Captcha

Us assabentem que des del moment en que entreu a fer comentaris al web s'hi ha identificat l'IP de la vostra connexió a internet i aquesta quedarà registrada junt amb el vostre comentari.

Suggeriments importants per a comentar les noticies. Procureu no eixir-vos del tema de la notícia, llegiu els comentaris dels altres usuaris abans de publicar els vostres, sigueu clars amb el que voleu dir, els comentaris provocadors, fora de tema, il·legals o ofensius seran eliminats. Sigueu respectuosos amb els comentaris.

No alimenteu al troll.

Com qualsevol altra publicació, les opinions i manifestacions contingudes en les notícies, articles i comentaris publicats al web són responsabilitat dels seus autors. L'equip de redacció d'acicastello no comparteix necessàriament tot allò que es publica al web.