Dijous 17 d'Abril del 2014 - 12:42 0
usuari:
contrasenya:  

Xavier MartÝ

Genealogies de Castellˇ


Pel mes d’abril de l’any  passat vaig descobrir una web de genealogia en què apareixien uns Franco originaris de Castelló. Immediatament li vaig enviar un correu electrònic a l’autora i li adjuntava les dades de què disposava sobre la seua família i una còpia de la partida de baptisme del seu avi. Em va contestar agraïda:

“No sabe  la emoción .. alegría... y una serie de sentimientos de gratitud hacia usted que he tenido al leer su correo y encontrarme con todos los datos que me aporta. He estado mucho tiempo tratando de conseguir algo pero no había manera (casi había tirado la toalla) [...] Hoy ha surgido el milagro y vuelvo a tener esperanzas para seguir con la búsqueda”.

A partir d’aleshores he mantingut correspondència amb María José Franco Giménez. Vaig anar enviant-li informacions sobre els Franco i sobre Castelló en general i la vaig remetre a Vicent Ferrer, arxiver municipal. Amb això ella ha anat completant l’arbre genealògic familiar. També la vaig invitar a visitar el nostre poble i a consultar l’arxiu municipal de primera mà. El passat 4 de juny va vindre a Castelló i vam tindre l’oportunitat de conèixer-nos. Vam passejar pel poble i vam visitar una família que jo creia que podia estar emparentada amb la seua. A l’arxiu municipal li van facilitar còpies d’alguns censos del segle XIX a fi de facilitar la seua recerca.

María José és una mestra jubilada amb una gran vitalitat. S’alça tots els dies molt matí i encara diu que li falten hores per dedicar-se a totes les aficions que té. Una d’aquestes aficions és la genealogia. Jo em pensava que María José extrauria les dades que li interessarien per a la sua genealogia i ja està. Però no: al cap de poc de temps ens va enviar un arxiu d’Acces  amb totes les dades extretes dels censos. Una tasca impressionant! A més a més, ens demanava més material per a treballar. Vicent Ferrer li va enviar unes còpies d’un cens de principis del segle XX. Unes setmanes després María José ja havia buidat la informació i l’havia transformada en una base de dades!

Puc assegurar que la faena que ha fet exigeix moltes hores de dedicació i molta precisió. Disposar d’aquest tipus de documentació en format digital facilita enormement la seua consulta i possibilita estudis diversos sobre la població castellonenca.

Però la grandiosa labor de María José Franco no s’ha acabat ací. L’altre dia m’envia un correu en el qual em comunica que puc visitar una base de dades genealògica en línia sobre Castelló, elaborada a partir dels censos de 1836, 1876 i 1904. Em vaig quedar bocabadat. Què vos puc dir? Visiteu-la. Allí trobareu dades de tots els nostres avantpassats.

Des de fa uns quants anys he dedicat part del meu temps lliure a les genealogies castellonenques. Per a mi és una tasca apassionant – digueu-me rar –. María José està fent una de les coses que jo volia fer quan em jubilara. Ara, què faré? Per sort per a mi el nostre arxiu té milers de documents encara per llegir.

Visiteu la base de dades, busqueu els vostres avantpassats i comproveu el gran treball que ha fet aquest dona de sang castellonenca. I feliciteu-la.

Adreça: http://es.geocities.com/mjfg0491/  

19 de febrer de 2008


15
comentaris
INSERTA EL TEU

Dades de publicació

Data : 08-03-2008
Editor: Francesc Xavier MartÝ i Juan
Autor: Francesc Xavier MartÝ i Juan
Font: Francesc Xavier MartÝ i Juan
Remitent: Francesc Xavier MartÝ i Juan

#1

fins ahi aplege yo tatarauelos,els meus pares sempre man expliat noms i pobles dels avanpasats.
interesant

tere el Dissabte 5 d'Abril del 2008

#2

per cert! ja no funciona el enllaš a les genealogies de castellˇ!!
vol dir ašo,que ja no podrem consultar-les??

1

la pagina a segut retirada, si el localitzen en una nova adreça la posarem de nou.

postmaster el Dimarts 20 d'Abril del 2010
espere que.... el Dimarts 20 d'Abril del 2010

#3

moltes grÓcies!!!!
salud!

espere que si.... el Dimecres 21 d'Abril del 2010

#4

Per si pot interessar a (esperi que si.....)

http://mihobby-migente.org/Villanueva/pafg171.htm

Bati el Dimecres 21 d'Abril del 2010

#5

acÝ tambÚ


http://mihobby-migente.org/Villanueva/index.htm#TOC

Bati el Dimecres 21 d'Abril del 2010

#6

Moltisimes grÓcies Bati!!!!!!!

es que si... el Dijous 22 d'Abril del 2010

#7

Queda clar que acicastello posa el mitjans i els usuaris les solucions.

observador el Divendres 23 d'Abril del 2010

#8

Precisament per aix˛ es un plataforma de participaciˇ.

217.152 el Divendres 23 d'Abril del 2010

#9

No funciona el enllaš un altra vegada...

¨ el Dimarts 12 d'Abril del 2011

#10

de nou la pagina a segut retirada, si alg˙ sap d'una nova adreša la posarem de nou.

GrÓcies

postmaster el Dimarts 12 d'Abril del 2011
firma: JoanjoPuertos

#11

moltes grÓcies!
I a part de les genealogies,no hi han mes articles de Xavier sobre l'historia de Castellˇ?,he estat mirant articles al XAMARJU,per˛ pel que veig desde almenys el 2007 pareix que no estiguen actualitzats.
M'agraden molt els seus articles,per que realment es com si em transportara al passat de Castellˇ.
I una ultima cosa per acabar,m'agradria saber si hi han articles,o noticies de com es visguÚ el peri˛de de la guerra civil i primers anys de la dictadura.

un castelloner que passava... el Dimarts 12 d'Abril del 2011

#12

No ho es, pero de vegades te pot donar pistes:

http://depoblet.blogspot.com/

217.152 el Dimarts 12 d'Abril del 2011

#13

Continua sense funcionar el enllaš de les genealogies,es sap ja si es podrÓ restablir?
Es una ferramenta molt ˙til per als castelloner/es,i per tant una llÓstima que no funcione.
GrÓcies!!

sense passat no hi ha futur el Dimarts 10 de Gener del 2012

#14

He trobat la direcciˇ de la web de Genealogies de Castellˇ, es aquesta: http://www.geocities.ws/mjfg0491/
La llastima es que no esta actualitzada. Jo podria oferir algunes dades de la meva famÝlia de Castellˇ de la Ribera.

147.236 el Diumenge 3 de Marš del 2013El codi de verificació, es precís, per tal de diferenciar entre els usuaris de la web i els sistemes automatitzats d'inserció de comentaris (o spam), per a més informació sobre aquest tema us recomanem visitar el següent enllaç: http://ca.wikipedia.org/wiki/Captcha

Us assabentem que des del moment en que entreu a fer comentaris al web s'hi ha identificat l'IP de la vostra connexiˇ a internet i aquesta quedarÓ registrada junt amb el vostre comentari.

Suggeriments importants per a comentar les noticies. Procureu no eixir-vos del tema de la notÝcia, llegiu els comentaris dels altres usuaris abans de publicar els vostres, sigueu clars amb el que voleu dir, els comentaris provocadors, fora de tema, ilĚlegals o ofensius seran eliminats. Sigueu respectuosos amb els comentaris.

No alimenteu al troll.

Com qualsevol altra publicaciˇ, les opinions i manifestacions contingudes en les notÝcies, articles i comentaris publicats al web sˇn responsabilitat dels seus autors. L'equip de redacciˇ d'acicastello no comparteix necessÓriament tot all˛ que es publica al web.