Dimecres 23 d'Abril del 2014 - 13:31 0
usuari:
contrasenya:  

Relats

Tornar amb les cordes al coll


Tornar amb les cordes al coll. Aquesta expressió, ja pràcticament en desús, l’havia sentida en algunes ocasions, sempre per significar el fracàs d’alguna mampresa. Com no canvie l’oratge no ens cundirà l’estall i tornarem a casa amb les cordes al coll, és, més o menys reconstruïda, la frase que vaig sentir a Blomac, tocant a Carcassona, en boca uns veremadors de Xàtiva que collien a estall, quan comentaven que feia dies que plovia sense treva i no podien acudir a les vinyes. Se’n va anar a Suïssa, i se’n va tornar amb les cordes al coll. En una altra ocasió, va ser el meu sogre, Pasqual Llopis, qui va usar la frase, a propòsit d’un negoci fracassat d’un parent seu que havia de menar una peada (grup d’animals d’ungla: rucs, haques, cavalls…) cap a Navarra. Llavors em va explicar d’origen d’aquesta expressió.

Antigament, hi havia el costum de prendre en cura bestiar jove per criar-lo, i al cap d’un temps –normalment un any– tornar-lo al propietari ja adult. Per exemple, un bou. El tracte s’emparaulava durant una fira. El propietari i qui prenia l’encàrrec acordaven una quantitat per la cura i manteniment de l’animal, que havia de retornar al propietari la fira següent. Se’n podien demanar diverses bestretes durant l’any, fins exhaurir la quantitat acordada. Es considerava que era millor no demanar-ne cap, o les mínimes possibles. Qui això aconseguia feia a la fi un bon tracte, alhora que mostrava bones qualitats administratives. Els qui no havien sabut fer-ho així, la fira següent, després de lliurar l’animal ja criat al seu propietari, se’n tornaven cap a casa sense diners, perquè ja els havien emprat tots, i amb les cordes amb què havien dut l’animal fins a la fira al coll.

La Cuca Salamanduca0
comentaris
INSERTA EL TEU

Dades de publicació

Data : 08-10-2008
Editor: Toni Cucarella
Autor: Toni Cucarella
Font: Toni Cucarella
Remitent: Toni CucarellaEl codi de verificació, es precís, per tal de diferenciar entre els usuaris de la web i els sistemes automatitzats d'inserció de comentaris (o spam), per a més informació sobre aquest tema us recomanem visitar el següent enllaç: http://ca.wikipedia.org/wiki/Captcha

Us assabentem que des del moment en que entreu a fer comentaris al web s'hi ha identificat l'IP de la vostra connexió a internet i aquesta quedarà registrada junt amb el vostre comentari.

Suggeriments importants per a comentar les noticies. Procureu no eixir-vos del tema de la notícia, llegiu els comentaris dels altres usuaris abans de publicar els vostres, sigueu clars amb el que voleu dir, els comentaris provocadors, fora de tema, il·legals o ofensius seran eliminats. Sigueu respectuosos amb els comentaris.

No alimenteu al troll.

Com qualsevol altra publicació, les opinions i manifestacions contingudes en les notícies, articles i comentaris publicats al web són responsabilitat dels seus autors. L'equip de redacció d'acicastello no comparteix necessàriament tot allò que es publica al web.