Dissabte 19 d'Abril del 2014 - 11:23 0
usuari:
contrasenya:  

Emili Fuster

Els valencians l'anomenem OFEGABOUS...


 

El gallipato en la Serra d’Enguera

Josep Mena
 

 


 

Què és això d'un "gallipato"? Potser una gallina que s'assembla a un ànec? Per favor...anem amb compte. No contribuïm des d'acícastelló a l'agressiva política de castellanització del medi natural valencià engegada des de l'abans dita conselleria de medi ambient.La colla d'apessebrats panxacontents del PSOE i del PP que pul·lula per eixa conselleria, axí com els seus amiguets que desenvolupen projectes life atorgats a dit -si no ets prou llepaculs i mesell no et menges una rosca laboralment parlant-, constitueixen la força de xoc antivalenciana que es dedica a escampar pels racons més recondits del país, un altre tipus de contaminació: la castellanització mediambiental, una faceta moderna de l´adulteració lingüística al País Valencià.

 


A més a més, ens castellanitzen amb els nostres diners, amb els diners que tots paguem i que aquesta colla de brivalls encauats a la conselleria s'embutxaca - no s'imagineu els sous que s'espolsen... un veritable atracament a mà armada...-, per dedicar-se a això de la "gestió del medi ambient", es a dir, "fum de canyots", propaganda televisiva al servei de qui mane...propaganda que desvia l'atenció dels problemes mediambientals seriosos que patim derivats dels usos energètics, pol·lució atmosfèrica, contaminació per la descomunal eversió al medi de substàncies orgàniques derivades de la citricultura -llegiu insecticides, fungicides, etc...-, presència de nitrats a l'aigua potable, pèrdua galopant de biodiversitat i d'hàbitats inclús dins dels espais protegits, escalfament global, incendis forestals, desertificació, etc...Així, per obra i gràcia d'una gentola que escopeix tots els dies sobre la nostra llengua en negar-se a fer-la servir per a res, doncs va i resulta que per l'Albufera ja no volen collverts, siverts, piulos, cues de jonc, ni sarsets sinò "ànades reales", "patos colorados", "ànades silbones" , "ànades rabudos" i "cercetas". Al gall de canyar li diuen "calamón", a la camallonga "cigüeñuela" i a les llesnes "avocetas". L'agró blau es diu ara "garza real" i l'agró roig "garza imperial", als sirlots els diuen "zarapitos" , als tètols "agujas", als corriolets "chorlitejos", al xauet de canyar "bigotudo", al pardal castellà "gorrión molinero" al peuverd "polla de agua" i al caragolet "chochín"... Ja vejeu que entre "pollas", "polluelas" i "chochines" va la cosa a més a més de lo "real" i lo "imperial" ...com sempre...

 


El llistat es faria inacabable només parlant d'ocells. En el camp de les plantes ens unflen a llatinades mentre que mots com "verdolaga" ,"llicsó" o "corritjola" ni els sonen.

 


Una llengua es perd quan desapareixen els que la parlen (cosa que no crec que ens ocórrega als valencians) o quan desapareixen les paraules, els substantius, quan ja no es fan servir el nom de les coses simplement perquè es desconeixen.


És el procés contrari a l'adquisició d'una nova llengua. Quan ja tens assumides les seues estructures gramaticals fixes, inamovibles, doncs és hora d'omplir-les de noms i s´ha de fer l'esforç d'aprendre'ls, de memoritzar-los.Nosaltres podríem estar en procés de desmemòria general pel que fa a la riquíssima nomenclatura del món natural valencià...una desmemòria atiada pels nombrosos enemics de la nostra cultura que tot i viure entre nosaltres, han abandonat el valencià perquè el califiquen d'inútil per a expressar segons quines coses i ja no el senten com a propi, ja no se l'estimen. N'hi han molts aixina i eixos són l'enemic a vèncer.


No donem, per tant, armes a l'enemic, seguint-li el joc i assumint una terminologia de la naturalesa aliena al valencià. Exigim programes d'educació ambiental que incideixquen en eixe aspecte i que siguen impartits per valencians... els valencians en som uns, i "los valencianos" en són uns altres...

 


Per cert, l'amfibi urodel (amb cua) Pleurodeles waltl, descrit per a la ciència per l'herpetòleg Michaheles en 1830, és classifica dins la familia dels salamandrids, que a més de la salamandra comuna inclou les tres espècies de tritons descrites com a presents als països catalans. P. waltl seria la quarta espècie de tritó, amb tendències molt termòfiles, amatent d'aigues poc fredes a l´hivern -a diferència de les altres espècies de tritons les quals presenten una distribució més septentrional- D'hàbits nocturns, bon nedador, suporta aigües tèrboles, tranquil·les i sovint profundes. Presenta la particularitat de poder estivar a terra, sota pedres si els bassals que ocupa es dessequen. Pot trobar-se també en basses de regadiu artificials.


Els valencians l'anomenem OFEGABOUS...

 

 

Emili Fuster i Mas

 


13
comentaris
INSERTA EL TEU

Dades de publicació

Data : 29-09-2009
Editor: postmaster
Autor: Emili Fuster i Mas
Font: Fotos de Josep Mena
Remitent: Emili Fuster i Mas

#1

"Quan un dit assenyala al cel, el imbècil mira al dit".

Amb tants impresentables que hi ha per tot el voltant, eixe ressentit que escriu se te que posar amb un naturalista aficionat que se preocupa a costes seues de divulgar l'amor a la natura, i se te que posar en els mots. No importa el contingut ni el treball.

Fuster, mereixes orelles llargues i de genolls a la paret.

1

S'ha auto definit correctament. De segur esta acostumat a mirar el dit

Al-vent el Dimarts 29 de Setembre del 2009
217.152 el Dimarts 29 de Setembre del 2009

#2

Aquest comentari sols esta disponible per a usuaris registrats.

registrat o autentificat per a poder visualitzar-lo

1

Este es un impresentable individuo insultant sense que el censuren

Rafael el Dimarts 29 de Setembre del 2009
... el Dimarts 29 de Setembre del 2009

#3

Deberiem pensar que les dos coses son compatibles, el que fa Josep i el que diu Emili, tal vegada Emili tindria que haver oferit a Josep l'ajuda d'anomenar el millor possible en el nostre idioma i estic casi segur que Josep habera agraït el jest i habera aceptat la seua ajuda.

Espere que aço servixca per a millorar tots i NO per a enfrontar, seria una llastima que no s'haprofitara l'ocasió.

Salutacions i endavant Josep i Emili

Maria el Dimarts 29 de Setembre del 2009

#4

Molt bé Emili, el teu article és excel·lent pel tema, pel contingut molt ben documentat i, també per la crítica, la qual firmem molts més valencians dels que "ells" creuen i voldrien.
Per altra banda, no crec que Mena siga de la fauna que tu critiques, per cert, molt encertadament, segurament que ell li ha posat a l'animalet tal el nom com el coneixen per la Canal. Mena és un gran fotógraf de la natura i tu, pels teus escrits, un gran estudiós d'aquest tema. El treball dels dos ... llegir mes

Parotet roig el Dimarts 29 de Setembre del 2009

#5

En remet als escrits 3/4 . No crec que jo puga dir-ho millor que estes persones .

Rafael el Dimarts 29 de Setembre del 2009

#6

Independientemente de la foto de Mena, que no es más que la excusa, el Sr Emili defiende extraordinariamente bién el valenciano, pero conseguiría más adeptos a su causa si no hiciese esa defensa atacando al castellano. Seguramente, si se defendiese nuestra lengua sin necesidad de atacar a otra, sin politizar en exceso, o sea, por los méritos propios que tiene y por su gran riqueza, sería seguramente más aceptada por todos los que escribimos en castellano. Como sabéis, es bastante querer imponer ... llegir mes

1

Hola ja soc aquí. Que deies? Doncs jo diria que la millor defensa es l'atac. Els castellà ens ha immers en un llac d'incultura i desmemoria col·lectiva . La prova es el teu escrit i la immensa ignorància del ciutadà valencià. Certament també hi ha barbarismes vinents d'altres llegües , però el castellà es la boira que oculta la història ,cultura i llengua del meu País. Pot ser , el teu? Pot ser , Emili ha resultat un tant aspre , però si eres de la terra comprendràs que per ací no som amics de baixar-nos els pantalons i damunt pagar la consumició. I, parlant d'imposar una cosa per c... no es certa. Vosaltres els castellans ens imposareu per la pistola la vostra llengua i ens convertireu en espanyol de segona i ciutadans de tercera. Per collons no , per assassinats. Ja veus , company, Emili no està tot sol. Salutacions en la teva sotmesa llengua.

Al-vent el Dimecres 30 de Setembre del 2009
No importa. el Dimarts 29 de Setembre del 2009

#7

que prepotent eres emili

marta el Dimarts 29 de Setembre del 2009

#8

Sebastian, ¿Te pareix poca imposició els mes de quaranta anys en els que els valencians hem sigut forçats a ignorar la nostra llengua? ¿Tots els anys desa el Decret de Nova Planta que ens imposaren fa mes de tres cents anys i en els que el valencià ha sigut negat com a llengua als nostres centres de poder? ¿Te pareix poc el dispreci de la nostra pròpia Generalitat en la que el propi president ha manat que no se'l anomene en valencià al mitjans de comunicació, sempre parla en castellà i la s ... llegir mes

Sacsacollons el Dimecres 30 de Setembre del 2009
firma: Sacsacollons

#9

Al leerte a ti y a Grandi colloni, todavía me reafirmo más en mis ideas. Aquel que quiera transmitir alguna cosa, debe hacerlo por las bondades de esta, nunca apoyándose en desprecios a otra. Respecto a Emilio, yo también estoy con el, ya que sé que es buen sujeto.

No importa el Dimecres 30 de Setembre del 2009

#10

Tú qui eres 217.152? Perquè t´amagues i no dones la cara? La llibertat d´expressió, fa trenta anys que es practica amb total normalitat. Com es que t´amagues encara i parles des de l´anonimat? No serà que vius cagat en calces...?

Sàpigues que vas molt errat... considere que Josep Mena és un dels millors fotógrafs de la naturalesa d´Espanya i estic convençut que la seua contribució serà fonamental per a que el projecte en el que col.labora arribe a bon port. Però sobretot, Josep ... llegir mes

Emili Fuster el Dilluns 19 de Octubre del 2009El codi de verificació, es precís, per tal de diferenciar entre els usuaris de la web i els sistemes automatitzats d'inserció de comentaris (o spam), per a més informació sobre aquest tema us recomanem visitar el següent enllaç: http://ca.wikipedia.org/wiki/Captcha

Us assabentem que des del moment en que entreu a fer comentaris al web s'hi ha identificat l'IP de la vostra connexió a internet i aquesta quedarà registrada junt amb el vostre comentari.

Suggeriments importants per a comentar les noticies. Procureu no eixir-vos del tema de la notícia, llegiu els comentaris dels altres usuaris abans de publicar els vostres, sigueu clars amb el que voleu dir, els comentaris provocadors, fora de tema, il·legals o ofensius seran eliminats. Sigueu respectuosos amb els comentaris.

No alimenteu al troll.

Com qualsevol altra publicació, les opinions i manifestacions contingudes en les notícies, articles i comentaris publicats al web són responsabilitat dels seus autors. L'equip de redacció d'acicastello no comparteix necessàriament tot allò que es publica al web.