Diumenge 20 d'Abril del 2014 - 18:09 0
usuari:
contrasenya:  

Història

La Plaça del Convent


Continuant el nostre passeig per Castelló podem fer una parada a l'actual plaça de l'Ajuntament coneguda anteriorment com plaça del convent.

 

L'existència de convents era més que normal a les nostres terres degut a la presència religiosa arran de la conquesta cristinana. A partir del S.XIII eixa implantació es feu més que generalitzada imfluint aquesta fins i tot al sistema d'organització territorial i tenint un impacte econòmic important als lloc on tenien la seua presència.

 

Al nostre poble en concret, el Convent de San Vicent es trobava situat a l'actual plaça de l'Ajuntament, més exactament on avui està l'edifici del consistori. Aquest convent d'ordre dominic i dedicat a San Vicent es fundà al gener de 1590 i era la llar d'una dotzena de frares que formaven dita comunitat. D'entre les seves tasques- a banda de les bàsiques referides a la vida monacal- hi havien unes quantes que es feien servir per poder dur endavant la vida diària de l'ordre. El treball artesanal formava part del dia a dia d'aquest grup i durant anys fou- a banda de les propietats adscrites al monestir( no n'eren poques val a dir)- el substent diari de l'ordre. Entre altres, un dels treballs d'aquesta ordre era la fabricació de teules per al subministre local i forani, tal i com es veu dels darrers inventaris de bens del monestir abans del desmantellament de dita ordre.

 

 

La vinguda de la “revolució liberal” del S.XIX junt amb els processos de desamortització dugué a la desaparició de l'ordre al 1835. La d'aquest any realitzada pel ministre Mendizábal deixava a gran part del clergat español sense béns i moltes de les ordres menors s'extinguiren. Des d'eixe moment l'edifici del convent es quedà per a l'ús pùblic, sent vegades una escola, altres un lloc de reunions de l'agitada vida política del S.XIX fins i tot fou emprat com alberg per a persones sense sostre.

 

 

L'edifici “ multiusos” durà en peu fins als anys trenta del segle passat que es manà l'enderroc del que quedaba, sent utilitzat el solar per construir l'ajuntament del poble, tal i com el coneguem a l'actualitat.

 

Hieronim Lloret


3
comentaris
INSERTA EL TEU

Dades de publicació

Data : 07-07-2011
Editor: postmaster
Autor: Hieronim Lloret
Font: n/a
Remitent: Hieronim Lloret

#1

Que mal em quede després de llegir estos escrits...
Ho dic per el poc que hem sabut (per A o per B),els castelloners/es en general mantenir gran part del nostre patrimoni.Esperem que el poc que ens queda sapiam apreciar-lo.
Encara recorde el shock que em va produir vore a un llibre de festes la foto de l'esglèsia del convent,ni m'ho imaginava així.
gràcies i enhorabona per aquestos articles.A seguir així.

un castelloner que passava... el Dijous 7 de Juliol del 2011

#2

Preguem que si algú te fotos relacionades en l'article que ens les envie a info@acicastello.org per a poder gaudir tots d'elles.

Gràcies i salut a tots.

postmaster el Divendres 8 de Juliol del 2011
firma: JoanjoPuertos

#3

Hola Hieronim, según tengo entendido, dicho solar , fué
subastado públicamente , y lo adquirio la Escalona .
Tiempos más tarde cedió la mitad del mismo al
ayuntamiento Un saludo Frasan.

40.22 el Dimecres 28 de Març del 2012El codi de verificació, es precís, per tal de diferenciar entre els usuaris de la web i els sistemes automatitzats d'inserció de comentaris (o spam), per a més informació sobre aquest tema us recomanem visitar el següent enllaç: http://ca.wikipedia.org/wiki/Captcha

Us assabentem que des del moment en que entreu a fer comentaris al web s'hi ha identificat l'IP de la vostra connexió a internet i aquesta quedarà registrada junt amb el vostre comentari.

Suggeriments importants per a comentar les noticies. Procureu no eixir-vos del tema de la notícia, llegiu els comentaris dels altres usuaris abans de publicar els vostres, sigueu clars amb el que voleu dir, els comentaris provocadors, fora de tema, il·legals o ofensius seran eliminats. Sigueu respectuosos amb els comentaris.

No alimenteu al troll.

Com qualsevol altra publicació, les opinions i manifestacions contingudes en les notícies, articles i comentaris publicats al web són responsabilitat dels seus autors. L'equip de redacció d'acicastello no comparteix necessàriament tot allò que es publica al web.