Dimecres 16 d'Abril del 2014 - 17:59 0
usuari:
contrasenya:  

Albaida Castelló

Escalona 1


Com baixen les aigües per la séquia?

Albaida Castelló

 

Tu mateix lector comuner i no-comuner, castelloner, si mires les aigües discórrer per la séquia i les escoltes cantar amb atenció, ja ho sabràs. Després de 400 anys de Reial Séquia, l'aigua necessària, continua essent vital per a Castelló, bàsica per a les persones i transcendental per a l'economia local. L'Escalona ha sigut i és una riquesa que ens dóna vida al poble des de l'arribada de les aigües el 13 de desembre de 1613, segons expliquen els experts. Però l'aigua que és un bé, no és un recurs il·limitat i d'explotació infinita, la seua demanda creixent per la diversitat d'usos, no exclusivament agrícoles, ha originat des de temps immemorials conflictes entre llauradors, pobles, comunitats, països...els anomenats problemes i guerres de l'aigua. La séquia que durant tants anys ha criat en silenci les 20.000 fanecades del terme, ara amb la modernització de les instal·lacions, necessària diuen, ha cobrat protagonisme amb la incorporació de les noves tecnologies, la nova junta i el nou president. No podia ser una séquia d'Escalona tan eficient regant dia i nit, amb tanta discreció, quasi invisible, des d'ara amb la posada en marxa del reg per degoteig i el pressupost que això implicarà, entre altres qüestions, un tema que no passa desapercebut i és de comentari general, la milionada que valdrà adobament de totes les fanecades. A la séquia amb la modernització se li ha acabat la vida tranquil·la i assossegada, com escrivia el nostre clàssic, Anselm Turmeda i canta Raimon:

 

Diners fan bé, diners fan mal,
diners fan l'home infernal
e fan-lo sant celestial,
segons que els usa.
Diners fan bregues e remors,
e vituperis e honors,
e fan cantar preïcadors:
Beati quorum.

 

Mon pare, un home de l'horta de tota la vida, un home de vida equilibrada i senzilla, llaurador d'anar a jornal, d'anar a llogar-se, a buscar feina a l'Obrera, si calia, que ha viscut i criat la família amb el treball “d'anar a l'horta”, a fer les feines que cada cultiu demanava en cada època de l'any, quan rics i no tan rics vivien de la terra, quan la taronja es valia... Mon pare em conta, decebut i escèptic, que entre el que sent parlar als jubilats sobre l'Escalona i el futur de l'agricultura, les notícies sobre l'economia i la gestió pública dels polítics i dels dirigents públics que diuen que no fan política, entre tot això, i el bombardeig de crisi, retallades necessàries, dèficit, rescats bancaris..., està absolutament desconcertat i confós, és a dir, li resulten difícils d'entendre moltes de les coses que diuen i passen. I és que a mon pare li agrada que l'aigua de l'Escalona siga transparent, que el degoteig imminent traga l'aigua clara, ell que és de l'horta, però que li agrada llegir i llig tot el que li cau a les mans, s'ha llegit i subratllat els estatuts de la RSE i no entén que si l'article 23 que parla sobre les condicions d'elegibilitat, al punt 4 diu: No exercir cap càrrec semblant en altra comunitat de regants o entitat de regs. No entén com un president d'una de les entitats que reguen dalt de l'Escalona, pot ser alhora membre de la junta d'aquesta i tinga dret a vot.

 

El meu pare, pensa i reflexiona, i mentre desfem un cabàs de faves de bullir, em pregunta, si jo estic de junta d'Utxera, per exemple, puc estar també de junta d'Escalona?, i si sí o si no, serà legal la votació de la junta d'Escalona que va elegir l'actual president?, els estatuts de les entitats com les lleis, estan per a complir-se o per a fer bonic? Sé que llegir ha ajudat sempre mon pare a pensar, i no l'entenia de menut quan em deia, mira fill, no hi ha res que obligue l'home a pensar, però crec hem de ser responsables i no ens hem de resignar mai. (continuarà)

 

 


26
comentaris
INSERTA EL TEU

Dades de publicació

Data : 17-05-2012
Editor: postmaster
Autor: Albaida Castelló
Font: n/a
Remitent: n/a

#1

Las leyes estan para cumplirlas, si es cierto lo que aquí se dice, el nuevo presidente no es legal. La votación de la junta para elegir el president es ilegal porque un elector es miembro, i presidente, de otra entidad de riego.

A manta el Dijous 17 de Maig del 2012

#2

Si jo estic de junta d'Utxera, per exemple, puc estar també de junta d'Escalona? I si sí o si no, serà legal la votació de la junta d'Escalona que va elegir l'actual president?, els estatuts de les entitats com les lleis, estan per a complir-se o per a fer bonic?

A on puguem consultar els estatuts de les entitats mencionades?
Gracies.

201.5 el Dijous 17 de Maig del 2012

#3

De ser cierto lo que se escribe en el articulo ¿porque nadie lo denunca o recurre la votación de la junta?
Y ya puestos a cuestionar ciertos cargos ¿ puede el presidente de una entidad de riego poner se secretario a un hijo, yerno, sobrino.... por ejemplo?

per a - A manta el Dijous 17 de Maig del 2012

#4

Pues este article ja és una denuncia, perquè se sap que el president d'Utxera és també de la junta d'Escalona i va votar en l'elecció del nou president.
Els estatuts es poden demanar en l'oficina de la séquia Escalona, si eres comuner tens dret a tindre'ls.

Sequiol el Dijous 17 de Maig del 2012

#5

La veritat que la séquia Escalona es una institució que deuriem de coneixer més tots els Castelloners/es,fer-la més visible,més propera als que ja no som llauradors o jornalers de camp,però visquem en una ambient on per familiars,amics,ho tenim ben a prop.
Per el que dius al any que ve farà el aniversari la sequia,ho celebrarà el nostre ajuntament?
gràcies!

PD.
Apunt de complir-se un any de les eleccions locals,trobe moooltíssim a faltar a acicastello articles ... llegir mes

122.213 el Dijous 17 de Maig del 2012

#6

Sequiol

I el que no es comuner, que fa?
-------------------
122.213

Al llibre del croniste José Matì Soro, Historia de Villanueva de Castellón, se poden llegir coses interesants sobre el brassals del poble.

150.12 el Dijous 17 de Maig del 2012

#7

Havia fet un comentari i no sé que ha passat, però no ha pujat. Intentaré tornar a dir el que havia escrit.
Estic d’acord amb el que diu trova a faltar a la página articles, comentaris, opinions seriosos i argumentats sobre la vida local, les institucions publiques i privades. Este article de l’Escalona demostra que les entitats tenen vida i que sempre s’ha d’estar informat i vigilant si volen que les coses funcionen correctament, estem massa escarmentats d’espavilats que busquen i r ... llegir mes

Braçal Utxera el Divendres 18 de Maig del 2012

#8

El meu comentaria crec tamo a pujat. Aquest senyor que es membre de Junta i President de L´Utxera no ha sigut elegit en aquesta última Junta Geneal, ja estaba en l´anterior Junta i l´anterior President. Hi habia un Secretari, antec coneix els Estatuts i la legalitat del carrec.

54.226 el Divendres 18 de Maig del 2012

#9

Si senyor, té voste raó, este senyor que està en la junta d'Escalona i és president d'Utxera i va votar en l'elecció del president d'ara, ja estava en la junta anterior i en l'altre president, però igual incomplien els estatuts antes que ara. La junta i president anterior també, tenien l'obligació de saber el que està escrit en els estatuts, i per supost complir-los.

78456 el Divendres 18 de Maig del 2012

#10

Per a fer comentaris val tindre en conter i si voleu fer-ho mes fàcil registreu-se com usuaris i tot es mes rapid.

El codi de verificació, es precís, per tal de diferenciar entre els usuaris de la web i els sistemes automatitzats d'inserció de comentaris (o spam), per a més informació sobre aquest tema us recomanem visitar el següent enllaç: http://ca.wikipedia.org/wiki/Captcha

Us assabentem que des del moment en que entreu a fer comentaris al web s'hi ha ... llegir mes

Observador el Divendres 18 de Maig del 2012

#11

#10 Us assabentem que des del moment en que entreu a fer comentaris al web s'hi ha identificat l'IP de la vostra connexió a internet i aquesta quedarà registrada junt amb el vostre comentari.

¿Es un recordatorio, una puntualización, un aviso, una advertencia o una amenaza? ¿Para quien, los que insultan o los que discrepan?

218.53 el Dissabte 19 de Maig del 2012

#12

Sols es informació

observador el Dissabte 19 de Maig del 2012

#13

Pues no lo parece, se asemeja mas a la coaccion. Esa informacion esta disponible un poca mas abajo, por lo que creo que sobra "recordarla".

232.204 el Dissabte 19 de Maig del 2012

#14

per la meua opinio de la junta sobra el de la incompatibilitat i el president,just tots dos que : 1ª no son llauradors ,no entenen al llaurador,sols volen figurar,que pobres que son.
2ªclarament els seus interesos son un altra entitat de reg,perque el actual president era president dútxera fins al dia abans de ser nomenat pres. d´escalona.Els dos som uns mafiosets de segona categoria.

Estic content de tractar estos temes la pagina,l´agricultura es el unic motor economic de ... llegir mes

98.46 el Dissabte 19 de Maig del 2012

#15

Que digueu del canvi del nou presi de ficar les cartes als comuners en castella.L´anterior president,amb 80 anys,ho feia amb valencia i aquest............,va hi ho canvia.Si fins i tot la meua mare amb 85 anys enten el valencia escrit.

LAMENTABLE.RETROGRADO.CASTELLA.EN QUIN PLANETA VIUS?

98.46 el Dissabte 19 de Maig del 2012

#16

#14
Suggeriments importants per a comentar les noticies. Procureu no eixir-vos del tema de la notícia, llegiu els comentaris dels altres usuaris abans de publicar els vostres, sigueu clars amb el que voleu dir, els comentaris provocadors, fora de tema, il·legals o ofensius seran eliminats. Sigueu respectuosos amb els comentaris

218.53 el Diumenge 20 de Maig del 2012

#17

#14

I tu que eres, un mafiosot de primera categoria?

150.41 el Diumenge 20 de Maig del 2012

#18

Una pregunta per si algú té informació i la pot contestar, en una de les cartes que va enviar la junta, crec recordar que el degoteig havia de posar-se en marxa l'1 de març, sabeu per què no s'ha posat i quan es posarà? Gràcies.

Sense ànim de lucre el Dilluns 21 de Maig del 2012

#19

Entenc que algunes persones vulguen ser presidents d'Escalona, és bo tindre ambició en la vida, fer coses, però la pregunta és per a què ser president?, si és per treballar pels llauradors i per millor l'agricultura del poble, ho entenc, si és per començar a demanar un sou i clavar el cap en altres entitats i cobrar un altre sou i un cotxe oficial que t'espere i te torne a casa tos els dies, aleshores, en un ja en tenim prou, pobres llauradors.

Viva Zapata el Dilluns 21 de Maig del 2012

#20

y el concejal de agricultura que dice

139.16 el Dilluns 21 de Maig del 2012

#21

Esteu donant per fer allo que farieu vosaltres.
Des de quàn tenen un cotxe oficial que els espere i els torne a casa tos els dies els presidents de les comunitats de reg?

110.82 el Dilluns 21 de Maig del 2012

#22

A 110.82 S'ha de llegir bé el que s'ha dit...si és per començar a demanar... i ja és ben sabut que tenim un president, no de les entitats de reg, a qui la majoria hem entés que fa referència no sols el cotxe, sinó el sou i l'altre sou i tot el que faça falta, tot a càrrec del llaurador i de la taronja. Si llegim més llegirem millor, és com tot la pràctica.

Viva Zapata el Dimarts 22 de Maig del 2012

#23

Estimat editor Albaida Castello i participants en els comentaris: tot açó que es diu es molt cert, però poc productiu si lo que es vol es reconduir la situació i lo que es busca es el cumpliment dels Estatuts. Tots els comuners tenim el dret i crec l´obligació de vetlar per els interessos de l´Ecalona, que son els nostres, es per aixó que hi ha que acudir a secretariai solicitar per escrit l´informació oportuna i revindicar que la gestió s´ajuste a Estatuts i en cas contrari actuar. Si no es f ... llegir mes

190.134 el Dimarts 22 de Maig del 2012

#24

Es veritat que sols se va presentar una canditatura a president?

205.134 el Dimarts 22 de Maig del 2012

#25

Seguramente los que se iban a presentar y no se presentaron, podrían haber formado parte de la otra candidatura, e incluso podrían haberse ofrecido. Podrían haber pasado estas cosas, o nó.

Lo fué o no fué. el Dimecres 23 de Maig del 2012

#26

Al mencionat article dels estatuts es diu clarament "càrrec similar" , president i vocal de junta no son càrrecs similars. En els documents estatutaris, en auqest i en tots, cada paraula te un pes innegable.
Si es te que cedir a algú del seu càrrec que siga per motius de pes, que no dic que no hi hajen.

7.132 el Dilluns 28 de Maig del 2012El codi de verificació, es precís, per tal de diferenciar entre els usuaris de la web i els sistemes automatitzats d'inserció de comentaris (o spam), per a més informació sobre aquest tema us recomanem visitar el següent enllaç: http://ca.wikipedia.org/wiki/Captcha

Us assabentem que des del moment en que entreu a fer comentaris al web s'hi ha identificat l'IP de la vostra connexió a internet i aquesta quedarà registrada junt amb el vostre comentari.

Suggeriments importants per a comentar les noticies. Procureu no eixir-vos del tema de la notícia, llegiu els comentaris dels altres usuaris abans de publicar els vostres, sigueu clars amb el que voleu dir, els comentaris provocadors, fora de tema, il·legals o ofensius seran eliminats. Sigueu respectuosos amb els comentaris.

No alimenteu al troll.

Com qualsevol altra publicació, les opinions i manifestacions contingudes en les notícies, articles i comentaris publicats al web són responsabilitat dels seus autors. L'equip de redacció d'acicastello no comparteix necessàriament tot allò que es publica al web.