Dijous 17 d'Abril del 2014 - 15:07 0
usuari:
contrasenya:  

Albaida Castelló

Escalona 2


Obra necessària i subvencionada, però amb diners de qui?

Albaida Castelló

Mon pare no sap massa de gestió i presidències d'entitats, de si lo públic o lo privat, però si que entén que l'administració i la direcció, les juntes i les presidències d'Escalona, Utxera, Alts Regs o de la Cooperativa de Castelló, perquè també en forma part, no haurien d'actuar com les de l'empresa privada, com ara, Videca, Mercadona, Banesto, Fills de Vicente Climent, etc. Ell, també ha estat en juntes i ocupat llocs de responsabilitat pública, i sap la importància de la informació veraç, clara, puntual i de la transparència absoluta en la gestió. Del deure de donar comptes, fil per randa, als membres de les entitats, per exemple quan es contracta o s'acomiada un càrrec principal, gerent, un comercial, un encarregat, un tècnic, i no direm si aquest fet implica una quantitat considerable d'euros que hauran de suportat aquells que les constitueixen i les mantenen. Segurament, em diu, és fàcil gastar de la butxaca dels altres o de tots.

Ara estem de crisi, el camp, poc a poc, s'està deixant perdre, però de sempre li he escoltat món pare sobre la discriminació dels llauradors i de l'agricultura, de quan no érem Europa i havíem de pagar a aquesta els aranzels per exportar les taronges, de què els costos de producció no paren de pujar, però les taronges cada vegada valen menys, i si les paguen. Recorda els conflictes quan ha estat en entitats i institucions públiques, que també, i pensa que ha valgut la pena participar, això sí, sempre, de forma altruista, sense cobrar cap retribució, “ ningú no cobràvem, tots sabíem del valor del compromís d'ajudar als interessos generals, al benestar del poble, de la contribució al bé comú, el de la comunitat que entre tots construíem ”. La família sabem ben bé, les hores i les nits, les reunions, els maldecaps, que la dedicació gratuïta al bé de la comunitat comportava. Gràcies a molts hòmens i dones de Castelló, que han sigut tan generosos en la contribució al progrés del poble, hem arribat fins ací. Però això, diran que eren altres temps, temps d'espardenya, temps difícils, d'esperança i de canvis. Ara no és com abans, ara tots “ volen ser massa espavilats sense estudiar ”, moderns que creuen que tot ha de funcionar com l'empresa privada, aquella que ens farà rics per la via ràpida.

Ara tothom és expert d'això de l'economia, però de l'economia dels beneficis i la rendibilitat per damunt de tot, per damunt de les persones , com si aquestes fórem objectes d'usar i tirar. Però rendibilitat i guanys, quants, com, per a qui, per a què, a quin preu? Clar que sí, eren altres temps, temps d'uns altres valors amb majúscules, de quan les persones practicaven la solidaritat, quan el més admirat del poble no era, precisament, el que més tenia, ni el que aconseguia la fama i la riquesa de forma més ràpida i fàcil, la majoria de les vegades a costa o a les costelles dels altres. Ara pareix ser que aquests contravalors, han passat a ser la moda a imitar, una moda, per desgràcia, contra la majoria de la gent, contra les entitats, contra la societat. La realitat és tossuda i cada dia ens desperta amb nous casos que evidencien el desconcert del meu pare amb una societat que entre tots anem fent i consentint.

I l'Escalona impertèrrita, a lo seu a regar i donar servei, ella no sap de reg modern per degoteig i de noves tecnologies, és experta d'alletar fills i filles, braçals, séquies i sequioles, de regadors, paletes, embassaments...perquè l'aigua regue fins l'últim pam de terra del terme. Sap dels conflictes i les guerres de l'aigua, les d'abans i les d'ara mateix.. Incrèdula, s'ho mira, llig i escolta tot el que hi conten: que si 13 milions de pressupost, altres diuen 20, i deu anys d'obres; que si és una revolució que implica un canvi, a la força, de la forma de pensar dels llauradors, que l'agricultura amb el reg a manta no té futur...I la séquia protagonista principal d'aquesta història que s'ho mira tot, dalt i baix, cada vegada veu menys llauradors per l'horta. Escolta parlar de subvencions, de tot subvencionat, fins a punta de bancal el llaurador no paga res. I qui ho paga o, millor pagarà, tot això?, i qui paga, d'on trau els diners dels milions de pressupost? No serà que fins a punta de bancal ho hem pagat ja UNA vegada i que la instal·lació de dins la pagarem DUES vegades?

Escalona és una mare amorosa i fidel, amb 400 anys d'experiència, amb tantes vivències, tan preocupada pels seus fills i pel futur de tantes famílies castelloneres, que ha esdevingut, sense anar a l'escola, una autèntica filòsofa, una clàssica de la saviesa popular. No és una meninfot i moltes qüestions no li cauen en sac foradat, com per exemple: han passat les dates previstes d'inici del reg per degoteig i aquest encara no funciona; quan comence a funcionar serà normal que isquen problemes en la xarxa, la pressió, els comptadors, els horaris, la femada, el funcionament..., i atés que és una obra pública, feta amb els impostos de tothom, hi haurà una garantia que cobrirà tota la infraestructura, els problemes que isquen, així com els possibles perjudicis que se'n deriven. Una garantia a partir de la posada en marxa i durant el temps suficient per comprovar que tot funcione tal com estava previst als projectes fets i firmats pels enginyers, tècnics, experts, empreses subministradores, i també, naturalment, les autoritats responsables de la modernització del reg al terme de Castelló, una modernització considerada revolucionària i necessària per salvar l'agricultura. (continuarà)


18
comentaris
INSERTA EL TEU

Dades de publicació

Data : 22-05-2012
Editor: postmaster
Autor: n/a
Font: n/a
Remitent: Albaida Castelló

#1

Xapó, ja era hora, les coses clares i el xocolate espés. i que continue.

Desvalat el Dimecres 23 de Maig del 2012

#2

Lo de la garantia s'haurà de mirar, tinc un bancal que en la instalció del reg me l'han dixat un desastre, ho he dit varies vegaes en les oficines, i de moment res de res. Les empreses van a guanyar quant més millor, les coses no les han dixat com estaven, les sendes, els camins, les paretons dels bancals, els marges, etc.. des de fa temps tot és dir-no a la sequia, però tot continua igual, les empreses a cobrar i nosaltres ja ens apanyarem com podrem. Después volen fer-nos creure que tot era debaes.

23876 el Dimecres 23 de Maig del 2012

#3

La garantia, que expliquen quina garantia paga el desastre dels ingenieros que van firmar que la bassa d'utxera es fera damunt la tuberia mare de altos riegos. Quina garantia i quins responsables? Ara a pagar els de sempre, ells, presidents, ingenieros, empreses i més, han fet l'arreplegà i mosatros a pagar.

231.3856 el Dimecres 23 de Maig del 2012

#4

Que listo era tu padre

137.112 el Dimecres 23 de Maig del 2012

#5

D'això de donar comptes i informació als socis, sabem molt els treballadors de la cooperativa de Castelló, perdó de Vil·la Nova.
Primer van tirar a juan alberto, i tots els socis a pagar els millons i callar. Ara han tirat a jesus. els socis a pagar molts millons i callar. Informació als socis, ninguna, la que arreplegues pel bar. Naturalment, tot amagat. i a vore qui es el guapo que satrevix a preguntar, en seguida, castigat, a la llista.
I que dir del cas de a jesus, reco ... llegir mes

231.83334 el Dijous 24 de Maig del 2012

#6

Està molt clar, este president i la seua llista teledirigida pel presi de la coope i beneïda per la dreta local més ultra, volen que Escalona actue com la cooperativa, com una empresa privada, dirigida per un règim dictatorial que fa i desfa sense donar comptes a ningú i en benefici exclusivament dels seus interessos personal i familiars. Volen assegurar el MOS del ABONAT de totes les fanecades, que no estem parlant de tonteries. Ni entitat de reg, ni cooperativa, tot un empresa privada o negoci ... llegir mes

244.15798 el Divendres 25 de Maig del 2012

#7

El que dius es molt veritat. No sols l´abonat, també les instalacions dins de parcella, molt més cares que la del reste de proveedors i clar amb l´excusa de la subvencio a pasar per l´aro......... hasta el manec!!!

222.5863 el Divendres 25 de Maig del 2012

#8

Cooperativa i president cada vegada més rics i més bens, i més fortuna, però els socis, i llauradors cada vegada la taronja val menos, més bancals abandonats i l'agricultura a pitjor. Ací qui falla, el llaurador que no sap fer taronges com els xinos fan sabates? o és que el tros més gran dels beneficis se'n va en sueldos, gastos de representació, compres de locals que no són per als llauradors, intermediaris, comssions que tampoc arriben als socis...
Vaja negoci, clar i net, per ... llegir mes

Lacabose el Divendres 25 de Maig del 2012

#9

Hace mucho tiempo, unos 30 años, se repartieron una pegatinas donde decia: Agricultores, o nos unimos o nos hundimos. Cuanta razón tenia esa frase.

220.19 el Divendres 25 de Maig del 2012

#10

La gent es vam unir i vam formar les cooperatives que podien ser una solució, però els llauradors només volem el preu i cobrar, fa anys que vam dixar tot el funcionament i la gestió en mans d'especuladors arribistes, preocupats pels seus negocis i el seu interés personal. Els llauradors som massa fàcils de comprar i aixina mos va tot.

Ara mos diuen que això del reg, és una revolució a la força en la forma de pensar dels llauradors, clar que és una revolució, però no mos diue ... llegir mes

Rebentat el Dissabte 26 de Maig del 2012

#11

Hola em diuen Jose Garrido Andrés.
Comence donant a conèixer la meua identitat perque per a mi es motiu d´orgull que es vincule el meu nom a qualsevol fil de conversa relacionada amb qualsevol tema candent al meu poble, sempre i quan es faja desde el respecte, com es aquest cas. No obstant, respecte l´opció d´escriure com anònim perque sempre ajuda a que les paraules siguen més fluïdes i menys temeroses.
No puc aportar gran cosa sobre la bona o dolenta gestió que s´ha fet a la coo ... llegir mes

Jose Garrido Andrés el Dilluns 28 de Maig del 2012

#12

Pues claro que hay una garantia, faltaría más, y para todos los problemas que salgan estamos el presidente y la junta, para dar la cara y solucionarlo todo, todo. Hasta ahora hemos hecho todo lo posible por atender y solucionar todo lo que nos planteado los comuneros en lo tocante a la instalción de la red general. Quiero que todo funcione a la perfeccón y seamos un modelo de gestión.

El presidente el Dijous 31 de Maig del 2012

#13

De momento, ya tenemos garantizados un montón de huertos hechos mierda, todos los caminos destrozados por zanjas cada día en peor estado, cientos de casetas rotas, montones de contadores, válvulas, y resto de equipos robados o destrozados, y un sistema enorme que no furula, unos costes en contínuo aumento, y unos precios en imparable descenso, y seguimos sin saber cuando, como ni con qué pasta se acabará, si es que alguna vez se acaba. De los embalses acumuladores, ya hablaremos otro siglo, que ... llegir mes

El que cou, cura. el Dijous 31 de Maig del 2012

#14

Que si, que si, mirem camí Santa Anna, per on va la tuberia del reg està fet un desastre i de costat, on està l'empresa que havia de deixar el camí en condicions? Arreplegar les peles i arreando. I què fa l'ajuntament i el president de la séquia, de moment no res.

200.3234 el Dilluns 4 de Juny del 2012

#15

I què fa l'ajuntament i el president de la séquia

Qins, els d'ara o els anteriors?

78.116 el Dilluns 4 de Juny del 2012

#16

Els anteriors feren el que feren i ja se'ls va criticar per la gestó d'este camí i altres, perquè deixaren que l'empresa fera el que li donava la gana i vam tindre els camins un desastre.

Però els d'ara fant igual o pitjor, i si no, eixim pel terme i sabrem lo que són els camins, en la vida han estat tan desastrosos com ara. L'excusa la tenen ben sabuda, la crisi, però les empreses que els destrocen no tenen obligació d'arreglar-los, que no posen fia ... llegir mes

28.160kk el Dilluns 4 de Juny del 2012

#17

i dic jo, encara estem igual al dia de hui?

86.135 el Dilluns 25 de Juny del 2012

#18

#16
Us assabentem que des del moment en que entreu a fer comentaris al web s'hi ha identificat l'IP de la vostra connexió a internet i aquesta quedarà registrada junt amb el vostre comentari.

87.45 el Dimarts 26 de Juny del 2012El codi de verificació, es precís, per tal de diferenciar entre els usuaris de la web i els sistemes automatitzats d'inserció de comentaris (o spam), per a més informació sobre aquest tema us recomanem visitar el següent enllaç: http://ca.wikipedia.org/wiki/Captcha

Us assabentem que des del moment en que entreu a fer comentaris al web s'hi ha identificat l'IP de la vostra connexió a internet i aquesta quedarà registrada junt amb el vostre comentari.

Suggeriments importants per a comentar les noticies. Procureu no eixir-vos del tema de la notícia, llegiu els comentaris dels altres usuaris abans de publicar els vostres, sigueu clars amb el que voleu dir, els comentaris provocadors, fora de tema, il·legals o ofensius seran eliminats. Sigueu respectuosos amb els comentaris.

No alimenteu al troll.

Com qualsevol altra publicació, les opinions i manifestacions contingudes en les notícies, articles i comentaris publicats al web són responsabilitat dels seus autors. L'equip de redacció d'acicastello no comparteix necessàriament tot allò que es publica al web.