Dimecres 23 d'Abril del 2014 - 13:31 0
usuari:
contrasenya:  

Articles

Trenta-un anys desprès, patint els colps en vetlla


Serà perquè em passa més d'un pam, serà perquè comença a tenir els reflexos ben temperats i el cos en forma, o perquè el seu anglès és molt millor que el meu. Potser perquè sovint em porta la contrària i, de tant en tant, em guanya amb la raó.  

No sé per quins set sous vaig deixar que la meua filla comencés a manifestar-se amb els seus companys al carrer, així, a pèl, a cor obert i mans nues.  

 

Tenien les seues raons, les nostres, les de quasi tots. Les raons de qui s'acosta a la línea de sortida d'una carrera de relleus, i troba que el seu cotxe no té benzina, la seua bici no té rodes, el seu carril és un gran forat. Una estafa massa gran per a un cos adolescent. Físicament incontenible.  

I tenien un bagatge. Déu n'hi do, la quantitat de kilòmetres de manifestacions que porten aquestes criatures a les esquenes. Per la pau, per la llengua, pel medi ambient. Per l'escola pública. Des de ben menuts, ens han acompanyat cada vegada que recordàvem als nostres governants malbaratadors que els països no es construeixen amb inauguracions de gala, sinó donant suport, llar i formació als xiquets que hauran de dur-ho tot endavant demà.  

Sabien bé que els governs successius tenen mala memòria per allò essencial, perquè sempre ens han vist inventar maneres de sostenir la seua escola pública; feia molts anys que els diners de la Conselleria no hi arribaven. D'ençà del temps dels gossos lligats amb llonganisses de Requena.

Sabien ja que ells eren transparents. Sabien que tenien uns drets sobre el paper, però que la realitat de cada dia n'era ben diferent. Per això tenien ja costum de mobilització, de carrer i pancarta. Perquè ho han viscut en família.  

Ara comencen a pensar sols, però, i actuen pel seu compte, sense preguntar. No volen tutela, perquè l'adolescència no en vol. I s'han manifestat amb la naturalitat de qui fa un gest habitual, i la innocència de qui no coneix la brutalitat. Convençuts de que no hi ha més via que la no violència, prengueren el carrer.  

Però va arribar la policia, sortint dels racons més profunds del clavegueram ideològic d'aquesta terra esquizofrènica, i armats amb porres, pots de gas i bales de goma. I van desitjar seguir sent transparents.

 Ara ja coneixen la repressió, el colp abans de preguntar, i l'Ordre amb majúscules, que no ha mostrat ser més que el gran Desordre i la vergonya de sentir-se abandonats del Dret.  

Ara ja coneixen la por. Saben què és la injustícia i què és jugar-se el físic. Què passa quan al carrer no hi ha principis. Els drets confiscats.  

Paula: Has enviat els monstres a netejar el carrer. Sense escrúpols (no cal: són transparents!), sense horitzó; una estruç política més. Benpensant i criminal.  

Has aconseguit, per error, una gran fita inesperada: reunir pares i fills per sobre les trinxeres de l'adolescència. Un front comú de solidaritat. D'admiració i d'indignació.  

Ara ens queda a nosaltres la feina de reconduir la lluita compartida, de reprendre la normalitat escolar, i d'ajudar-los a superar la rancúnia i la por. Perquè no renunciarem a construir amb ells una terra de tots.  

Tant si volem com si no, estan fent-se homes i dones. Volen ser lliures. I els farem costat.

 

Virgínia Valls

Mare d'una alumna de l'IES Lluís Vives de València

València, 23 de Febrer 2012


14
comentaris
INSERTA EL TEU

Dades de publicació

Data : 27-02-2012
Editor: n/a
Autor: Virgínia Valls
Font: n/a
Remitent: Lluís Piqueras

#1

No hi ha pitjor crim que el de voler manipular les ments dels jóvens, utilitzant-les per a fins dels majors.

Conciencia el Dilluns 27 de Febrer del 2012

#2

Per a viure en societat, cal respectar unes regles mínimes, que consistixen en el fet que els teus drets siguen tan amplis com puguen, però sense que atropellen als meus.

Societat el Dilluns 27 de Febrer del 2012

#3

En els anys setanta els que érem adolescents i els que ja eren joves poc més grans que nosaltres, ens vèiem sortint d'un silenci prenyat de repressions, i lluitarem contra els esbirros d'un règim dictatorial i corrupte, buscant un futur millor per a nosaltres, una llibertat en què criar als nostres fills, un món lliure de lligams immorals. Llavors la repressió vestia de gris, perseguia, feria, matava de vegades.

Amb els anys, vam creure que ho havíem aconseguit, ... llegir mes

Sacsacollons el Dilluns 27 de Febrer del 2012
firma: Sacsacollons

#4

T'has quedat en el 75

110.140 el Dilluns 27 de Febrer del 2012

#5

La violència engendra violència, per això els que han evolucionat van substituir violència per raciocini, i van arribar els períodes lliures i democràtics. Malauradament uns pocs, van quedar ancorats en el passat, i encara hui, no saben que any viuen.

1

Eixe es el PProblema. Tots els que s'han quedat ancorats a l'epca franquista.

Sacsacollons el Dilluns 27 de Febrer del 2012
Evolució. el Dilluns 27 de Febrer del 2012

#6

"I gràcies a la força
no ha passat res de nou,
tot és normal i "maco"
i el poble resta en pau."
Ovidi Montllor, la Fera Ferotge

Brey el Dilluns 27 de Febrer del 2012

#7

La carència d'arguments, conduïx irremediablement al "i tú més", i, a la reiteració d'un romanç, que per més repetit no és més cert.

Argumentació. el Dilluns 27 de Febrer del 2012

#8

Jo no m' alegre gens de tot el que ha ocorrregut i condemne la violència de la policia espanyola cap als estudiants,molts d'ells gent indefensa i innocent.
Ara bé,gràcies a tota la moguda que ha ocorregut,els mitjans de comunicació,ja no Nacionals i estatals inclús Europeus i de la resta del món s'han fet ressó.
El sistema al que vivim i tots el mitjans com la premsa escrita,televisions,ràdios, no paren de posar-nos en evidència que sense violència no hi ha ... llegir mes

un Castelloner que passava... el Dilluns 27 de Febrer del 2012

#9

Frase de Pablo Iglesias (Fundador del PSOE):

- "El partido que yo aquí represento aspira a concluir con los antagonismos sociales,... esta aspiración lleva consigo la supresión de la magistratura, la supresión de la iglesia, la supresión del ejercito... Este partido (el Psoe) estará en la legalidad mientras la legalidad le permita adquirir lo que necesita y fuera de la legalidad cuando ella no le permita realizar sus aspiraciones".

Y ahi sigue la toda la izqui ... llegir mes

129.253 el Dimecres 29 de Febrer del 2012

#10

129.253

i?

i? el Dimecres 29 de Febrer del 2012

#11

Frases de Manuel Fraga, Demókrata Heil fundador del PP

"Los golpistas del 23-F estaban llenos de buena voluntad"

"Es evidente que el glorioso alzamiento popular del 18 de julio de 1936 fue uno de los más simpáticos movimientos político-sociales de que el mundo tiene memoria. Los observadores imparciales y el historiador objetivo han de reconocer que la mayor y la mejor parte del país fue la que se alzó, el 18 de julio, contra un Gobierno ilegal y corrompido, q ... llegir mes

Sacsacollons el Dimecres 29 de Febrer del 2012
firma: Sacsacollons

#12

I si saberem el que pensen de Paca la culona (Queipo de Llano sic)

i? el Dijous 1 de Març del 2012

#13

#10
Tu sabrás.

129.253 el Dijous 1 de Març del 2012El codi de verificació, es precís, per tal de diferenciar entre els usuaris de la web i els sistemes automatitzats d'inserció de comentaris (o spam), per a més informació sobre aquest tema us recomanem visitar el següent enllaç: http://ca.wikipedia.org/wiki/Captcha

Us assabentem que des del moment en que entreu a fer comentaris al web s'hi ha identificat l'IP de la vostra connexió a internet i aquesta quedarà registrada junt amb el vostre comentari.

Suggeriments importants per a comentar les noticies. Procureu no eixir-vos del tema de la notícia, llegiu els comentaris dels altres usuaris abans de publicar els vostres, sigueu clars amb el que voleu dir, els comentaris provocadors, fora de tema, il·legals o ofensius seran eliminats. Sigueu respectuosos amb els comentaris.

No alimenteu al troll.

Com qualsevol altra publicació, les opinions i manifestacions contingudes en les notícies, articles i comentaris publicats al web són responsabilitat dels seus autors. L'equip de redacció d'acicastello no comparteix necessàriament tot allò que es publica al web.