Els citricultors de La Pobla patixen una forta discriminació

Economia

Els citricultors de La Pobla patixen una forta discriminació en la declaració de la Renda de 2013
 
El PSPV-PSOE ha presentat una moció al proper plenari per exigir al Ministeri d’Hisenda que incloga a La Pobla Llarga entre els municipis beneficiats per la reducció de l’índex de rendiment en la producció de cítrics en la declaració de la Renda de 2013. “Els citricultors del poble estan patint un greuge comparatiu amb els dels pobles del voltant, que sí es poden acollir a dita reducció”, denuncien els socialistes.
 
A l’hora de declarar l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) de l’exercici 2013, un citricultor de La Pobla Llarga s’ha d’aplicar l’índex de rendiment net del 0’26, front als citricultors de pobles del voltant com Alberic, Alzira, Carcaixent, Rafelguaraf o Massalavés, els quals poden aplicar-se un índex del 0’18. Un exemple de com afecta este càlcul a l’hora de declarar a Hisenda els guanys per la producció de taronja podria ser el següent:
photo
 
Els socialistes de La Pobla consideren que l’orde ministerial provoca un greuge comparatiu entre els citricultors de localitats tan pròximes sense que hi haja cap justificació. És per això que el Grup Municipal socialista ha decidit impulsar esta moció.
 
Tanmateix, el PSPV-PSOE denuncia que, malgrat el malestar evident entre els agricultors de La Pobla, l’Ajuntament no haja reaccionat per a convocar immediatament el Consell Agrari Municipal. Segons Neus Garrigues, “creguem que el millor escenari per a debatre esta qüestió seria el Consell Agrari. No obstant, com ja hem denunciat en reiterades ocasions, l’Ajuntament porta més de 2 anys sense convocar-lo. Per això hem hagut de recórrer a una moció per a tractar esta qüestió”, denuncia la portaveu socialista.
 
La moció exigix al Ministeri d’Hisenda la rectificació immediata de l’índex de rendiment que s’aplica a La Pobla Llarga en la producció de cítrics del 0’26 al 0’18, de manera que els citricultors del poble s’equiparen als dels municipis del voltant. Segons Garrigues, “a La Pobla Llarga la major part de l’activitat agrícola es dedica a la taronja, amb la qual cosa allò que perjudique els citricultors perjudica tot el poble”.
 
Finalment la moció també va dirigida al Ministeri d’Agricultura, que és el responsable d’elaborar els informes amb els quals Hisenda basa els seus càlculs, i a la Conselleria d’Agricultura, qui al mateix temps és la responsable de recopilar les informacions dels municipis.
 
Neus Garrigues fa una crida al màxim consens: “Considerem que és una qüestió suficientment important per a que tots els partits polítics ens posem d’acord i defensem els interessos dels nostres agricultors front al Ministeri d’Hisenda”.

photo
 

Comentaris

Al-Vent
1.
Si és tal com he llegit, algú no ha complit el seu deure. Els agricultors de La Pobla Llarga no tenen representants? Si els tenen com justifiquen el que cobren?
Fins ara hem sobreviscut treballant, ara caldrà intentar viure apropant-nos a les oficines i als misteriosos ministeris. Hem de decidir. Hem de comprendre que, en un món com aquest, treballar és sols la primera part de la feina. Hem de ser adults i decidir. Com ja ens va dir el pare Fuster: Si Nosaltres els Valencians no fem política, altres la faran per nosaltres ... I no serà a favor nostre.

Comenta aquest article