El PP de Castelló no normalitza ni el telèfon

El veí

Que el PP de Castelló no fa res per obrir un procés de normalització de la nostra llengua al poble és més que evident. A ningú sorprén la defensa enconada que ja fa temps fa de la denominació castellana del municipi, o els anuncis d'activitats que contínuament fa en castellà o fins i tot l'atac constant a tot allò que els recorda a les vertaderes senyes d'identitat que el poble valencià ha adquirit a través de la seua història. A més, els grups que formen la corporació municipal poden confirmar que molta de la documentació que aporten per a la preparació dels plens municipals arriba només en castellà i deixa de banda la nostra llengua, la LUEV, l'Estatut d'Autonomia i sobretot la ferma voluntat que una institució pública ha de garantir en defensa dels seus patrimonis, i sense dubte la llengua ho és.

El cas és que per unes qüestions arbitràries vam haver de telefonar a l'Ajuntament de Castelló per unes qüestions que no vénen al cas i ens va sorprendre la resposta que vam rebre de l'aparell. La cosa va anar així: després del tons que qualsevol aparell telefònic interpreta amb reiteració, una veu femenina que prové d'una màquina preparada per a contestar els usuaris i gestionar el departament amb què els ciutadans volen parlar, ens informa que efectivament hem contactat amb l'Ajuntament de Villanueva de Castellón. I ho fa emprant les dos llengües oficials del nostre País Valencià, cosa que entenent on vivim i el tipus de dirigent amb què comptem no ens sobta i continuem a l'espera. Tot seguit, la femenina i magnètica veu de l'aparell fa un exhaustiu recompte de cadascun dels departaments amb què podem parlar i la cosa va adquirint un to ridícul perquè ens enumera cada departament fent servir les dos llengües oficials, cosa que fa que l'espera siga un neguit constant pel temps que estem perdent, i per als qui estimem la nostra llengua, un enuig important per la poca consideració amb què el nostre equip de Govern tracta la nostra llengua, un autèntic esperpent.

Potser siga exagerat fer una denúncia pública per un detall que a molts els pot paréixer ínfim amb tot el que està passant. Tanmateix, pensem que estos tipus de detalls són paradigmàtics de la manera de governar del PP de Castelló. S'ha de ser molt conscient que quan una llengua es troba en una situació tan límit com ho està la nostra, des de les institucions públiques s'ha de garantir que es farà una difusió i un ús adequat per evitar que en algun moment puga desaparéixer. Es fa evident, perquè tots hem telefonat molts cops a les administracions, que la solució que fa servir el PP per a respondre els seus veïns quan tenen un dubte o un problema és, a més de ridícula i desesperant per la tardança, un menyspreu al valencià, cosa que es suma a la vergonyosa política lingüística que es fa des del nostre ajuntament i, com no, des del Govern de la Generalitat Valenciana.

Atentament, el veí indignat

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article