Ecologistes valencians contra les energies fòssils

Medi ambient

Entre l'Olivera de la Plaça del Dr. Collado i la històrica Llotja, el dissabte 14, un centenar de persones es manifestaren a València demanant la desinversió en les energies fòssils, massa brutes i contaminants, principals responsables de l'escalfament global que patim. I també per les alternatives que ja existixen: foment de l'estalvi, l'eficiència i les energies renovables, ací especialment la solar, que té un enorme potencial per a cobrir l'autoconsum.
 
L'acció va servir també com a presentació pública de la plataforma València ECOlògica, constituïda recentment per ajuntar forces, propostes, missatges i una agenda comú dels grups ecologistes del País Valencià. Des de la plataforma volen coordinar les activitats més importants per a tindre major força i repercussió pública, cap a la transformació d'aquest model social caduc en un altre sostenible i solidari.
 

 
En l'acte, festiu i reivindicatiu, es va llegir el següent manifest:

MANIFEST DIA GLOBAL DE LA DESINVERSIÓ EN COMBUSTIBLES FÒSSILS.

Avui, pimer Dia Global de la Desinversió, milions de persones de tot el món estem duent a terme una acció col·lectiva per a exigir a les institucions que facen d'una vegada quant siga necessari per a protegir el nostre futur en aquest planeta, i es comprometen a desinvertir en el sector dels combustibles fòssils. Desinvertir és retirar intencionadament els teus diners d'aquelles empreses el comportament de les quals no aproves; desinvertir és també utilitzar menys els automòbils i anar més a peu, amb bici i transport públic. Cada acte de desinversió resta poder a la indústria dels combustibles fòssils i suposa un mandat als nostres líders perquè *actuen decididament en defensa del clima.

Els combustibles fòssils no tenen cap futur. Si vam sumar les reserves de petroli, gas i carbó que existeixen avui dia tenim cinc vegades més combustible del que mai podrem consumir dins dels límits mediambientals assegurances. No obstant açò, a pesar que existeixen nombroses proves que la seua activitat està accelerant l'actual crisi climàtica, la indústria dels combustibles fòssils segueix esforçant-se a trobar més i més reserves en el subsòl. Aquestes empreses i el gran poder financer del que disposen són el major obstacle perquè el nostre planeta recupere la seua salut. Tenen emmanillades a les nostres institucions polítiques mitjançant la pressió de les seues lobbys, les seues prestigioses relacions amb polítics i les campanyes de desinformació que difonen. I cada any reben dels governs milers de milions en forma de subsidis.

D'altra banda hi ha alternatives ben conegudes i factibles: primer l'estalvi i l'eficiència, que poden reduir fàcilment un 20% el consum energètic, mantenint la qualitat de vida; i després les fonts renovables, especialment l'Energia Solar, que ja pot proveir d'electricitat i aigua calenta la majoria dels nostres habitatges el 90% dels dies, la resta podem obtenir-ho mitjançant fonts complementàries com la hidràulica, l'eòlica, la biomassa, etc.

Davant aquesta realitat, avui estem ací per a fer front a aquestes companyies i canviar cap a un futur més segur, impulsat per energies netes i renovables. Volem enviar un missatge clar i alt al món: demanem a les persones i institucions de llarg a llarg del planeta que desinviertan en aquesta indústria del passat que solament mira pel seu propi interès. Tancarem els nostres comptes en aquells bancs i fons d'inversió que segueixen contribuint a la destrucció del clima. Ja existeixen tecnologies energètiques justes, netes i renovables, necessàries per a garantir un futur segur, esperant rebre les nostres inversions.

En el dia global de la desinversió, vam mostrar a les companyies que exploten als combustibles fòssils que som una força a tenir molt en compte i que anem a recuperar el nostre futur.

Junts i juntes, fem que els combustibles fòssils siguen història.

LA RIBERA EN BICI


 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article