A festes, igualtat i dignitat

El veí

En poques setmanes tindran lloc les Festes Majors del nostre poble. Aquestes són -o haurien de ser- un espai de foment dels valors socials més nobles i solidaris: un temps per a la presa de l'espai públic com a escenari compartit d'intercanvi i comunicació entre veïns i veïnes de Castelló, un aparador de la diversitat en igualtat de la societat castellonera, i uns dies per a la diversió en col·lectiu des del respecte als altres. És a dir, aquestes festes municipals, que reuneixen centenars de persones de totes les edats i condicions al carrer, han de rebutjar tot comportament que atempte contra els valors d'una societat avançada i realment democràtica, com ara el sectarisme, l'elitisme, el masclisme o la xenofòbia.

Per això rebutge amb fermesa la decisió del nou equip de govern, nominalment progressista, de mantenir la figura anacrònica i denigrant per a les dones que representa la Regina de Festes (i la seua Cort). Aquest element de la festa, recuperat pels governs del Partido Popular, és hereva d'una visió de la dona totalment masclista: la de la dona com a objecte exclusivament de lluïment físic, on es destaca en especial una determinada idea de bellesa femenina basada únicament en la vestimenta, el maquillatge i el pentinat. Una idea de la dona com a dona ‘florero’ sense capacitat de decisió i com a comparsa decorativa de les autoritats municipals i religioses.
 
 
Les dones ja tenen un paper rellevant i dinàmic a les festes (ja siga a nivell d'organització de les comissions festives o en la participació activa als esdeveniments esportius, culturals i de tot tipus.) És açò el que cal posar de relleu i no remarcar el paper decoratiu de les dones en la festa. Segurament hi haurà aspectes a millorar i açò és el que cal encarar amb polítiques valentes de promoció i igualtat real. Però això no es pot fer sense una regidoria de la dona i d'igualtat amb competències clares, àrees transversals de treball i la col·laboració activa dels col·lectius locals implicats en lluites feministes.

La decisió és més greu, si cap, tenint en compte que anteriors governs municipals progressistes van eliminar aquest element de la festa, i que, com dic, ha sigut recuperat els darrers anys pel Partit Popular. La majoria de la població castellonera ha rebutjat a les urnes aquesta visió sectària i anacrònica de les festes i la societat de Castelló, demandant un canvi profund en els fets i en les formes.

Per últim, sols deixar clar que  aquest escrit no va en contra de cap de les joves que han sigut triades per a ocupar aquests càrrecs. És una denúncia de la decisió política que fa possible que continue aquesta tradició que, com he dit, atempta contra la dignitat de totes les dones, i una crítica als seus responsables. Malgrat tot, pense que encara hi ha temps de rectificar el pròxim anys  per part del govern tripartit municipal (GCiE-Compromís-PSOE-EUPV), per això exigisc la supressió de la figura de la Regina de Festes i de la seua Cort per tot el que he exposat en aquest escrit. Estic segur que tinc la legitimitat per denunciar-ho i rebutjar-ho, pacíficament però ferma, allà on calga.
 
El veí indignat

Castelló, juliol de 2015

Comentaris

Al-Vent
25.

#7 Eres del poble del costat? Doncs que t'importa el que fem , com ho fem i com ho expliquem. Si t'has rist molt podries donar-nos les gràcies i tornar-te'n al teu poble.

Al-Vent
24.

#4 Segurament els "Veí Indignat" no ha estat encertat, però tu has errat el tir. No crec que tu o jo siguem millor que ell que s'ha atrevit a posar blanc sobre negre el que pensava.

Mati Escribà Castelló de la Ribera
23.
La veritat esque es una manera com un altra de crear polémica ! li diría a eixe veí indignat que no parle del que no sap, no es suficient tallar i pegar d'un altra població un escrit de la veu del día 21 de Juliol i crear una polémica al poble.
La gent açoles mitjançan la cultura pot fer i desfer el que realment es agrada.
Ací al poble se acabaren les festeres perque no eixien cap de grup demanant que volíen ser, i de cap manera l'anterior regidora es la defensora dels festers ni la representant feminista local.Personalment pense que li agrada molt el " boato " sense treballarse ninguna situació en millores per el poble.
El feminisme mai parlaría en contra del que unes persones ( dones ) volen o no volen, el feminisme es va fundar principalment per el sufragi femení per el principi patriarcal ( les dones no podíem tindre cartilla al banc sense permís del pare o del marit i moltes mes coses )
Per aixó crec que si una dona vol una cosa i no es obligada a fer.ho , pot fer el que li vinga en gana,per un altre costat están les falleres que també ho son perque es dona la gana, on está el problema ?
Es un veí indignat ( copiat d'un altra població ) el que ens te que donar lliçons d'igualtat i dignitat ? Perque no demanes que les dones que vullguen ser rector ho siguen i puguen aplegar a cardenales i papises ? Deixa de donar lliçons a la regiduría de la dona i donan'li a qui es deixe " manejar " per tú. Salud i bona festa per a tots.
HQ V. C.
22.

Encara recorde les crítiques i les burles per part de l'esquerra local quan el govern del PP va prendre la decisió de tornar a posar a les festeres. També van dir que només arribaren les llevarien. I ara que fem? Si no les lleven que vol dir, que la decisió del PP va ser correcta? COHERÈNCIA!!!

bepe grillo
21.

A festes, igualtat i dignitat.
¿Donde está la dignidad de las feministas furibundas que enseñan las tetas en las iglesias? ¿ Porque no van a las mezquitas a reclamar la igualdad y dignidad de las mujeres sometidas a la injustica y discriminación del islam?
Solo saben ir a protestar a lugares pacificos donde nadie las va a agredir. ¿Es eso IGUALDAD y DIGNIDAD?

Comenta aquest article