El ‘miracle’ de la reducció del deute

El veí

M’indignen les mentides. Encara més aquelles que duen una mitja veritat inclosa perquè entenc que transmeten certa dosi de manipulació i burla.

I és que l'altre dia vaig estar en un plenari en què el Partit Popular de Castelló, encara molt afectat per no poder governar, es feia ressò que durant els 4 anys que han estat al front del nostre Ajuntament, havien aconseguit que el deute de Castelló abaixara considerablement. La veritat és que no entenia molt bé com explicaven les coses, de fet mira si la gestió d'ells era bona que proposaven abaixar els impostos un 20%, és a dir, reduir els ingressos anuals al voltant d'uns 400.000€, segons deien allí. Tanmateix, encara que el que deien fóra veritat, sempre he pensat que és millor que paguen els qui més tenen per a donar més serveis als qui de menys recursos disposen.
 

El elpais.com diu que la font de la informació és:
Ministeri d'Hisenda, INE i elaboració propia.

Encara sorprès per la ‘brillant’ gestió del deute municipal executada pel PP, l’endemà, com acostume, em disposava a fer un repàs de la premsa mentre gaudia amb deler d’un desdejuni fresc  i un bon cafè que m’ajudara a encarar el dia amb la força necessària per suportar els ardents i humits dies de juliol que estem patint. Entre el més destacat em cridà l’atenció un article publicat a elpais.com en què es podia consultar amb només un clic quina ha sigut la variació del deute en l’última legislatura, és a dir, amb quin deute es trobaren quan van entrar i quin deute han deixat després de 4 anys els diferents equips de govern dels municipis de tot l’Estat espanyol. Encuriosit, consulte el cas de Castelló i veig que sols s’ha reduït en 74.003€. És a dir, el PP va arreplegar un deute d’1.893.000€ euros i n’ha deixat un d'1.819.000€.

A mi, com a Xavi Castillo, els números no em quadren. Si en 4 anys hem estalviat 74.003€ i ara proposen abaixar els ingressos en 4 anys en 1.600.000€, què pot passar al nostre poble? Serà qüestió de preguntar-los on rau l’error, perquè segur que es defensen al·legant a la mentida, a la manipulació, o acusaran elpais.com de voler cremar les esglésies o matar el clero... No sé, el que sí que sé és que després de la publicació d’aquesta xifra el PP ha de donar una resposta transparent i sincera a tots els veïns de Castelló, almenys per recuperar la confiança i que no continuen fent el que han fet durant el temps que han ocupat l’equip de govern, mentir.
 

Més informació sobre el deute, font: huffingtonpost.es

El veí indignat

Castelló, juliol de 2015


 

Comentaris

Tania Castelló
9.
Del pressupost de personal als bous festers D'economia de l'ajuntament crec que la majoria del poble sabem poc i, menys, perquè durant tants anys els polítics locals que havien de donar explicacions han passat de donar-les o han procurat amagar la informació sobre el tema. Dic polítics locals, tots i de tots els colors, perquè donar explicacions, fil per randa, al poble és una pràctica que o no els agrada, o no saben, o consideren que no fa ninguna falta perquè el poble ja els ha votat i, amb això, han cregut que estava justificada la seua manera d'actuar sense donar tota la informació del pressupost que paguem entre tots. Un exemple, quan el senyor d'EU manava, perquè el poble així ho va voler, el pressupsot en l’àrea de personal es va triplicar o quadruplicar. Per què este augment espectacular si el poble no va créixer en població, ni en empreses, ni en serveis? No ho sabem, les xifres exactes no les sabem, entre altres coses perquè tampoc ens les varen donar i exposar. Si no recorde malament arribàrem en personal a més del 50% del total del pressupost. Fer política i donar informació es veu que no lliguen massa bé. Moltes vegades s’ha llegit en esta web sobre l’assumpte de la creació del lloc de treball de la Finestra Única, la famosa plaça que havia de solucionar tots els problemes i mals de tota la ciutadania, i sense haver d’eixir del poble. Un lloc de treball, hem llegit, amb un megasou, no sabem quin per desinformació dirigida des del poder, com sol ser habitual, ja ho diuen en bon castellà, mucho prometer hasta meter. La finestra ara, i des de fa temps, està atesa, magníficament, aixi ho reconeix tothom, per una persona que no va traure este lloc de treball amb el sou de tècnic superior, sinó amb un sou, molt inferior, fins i tot, suposem per baix de les funcions que fa, que si que corresponen a les de la creació de la plaça. Este i altres assumptes en l’àrea de personal ens varen fer pujar el pressupost en esta área i sense les pertinents explicacions al poble que som els qui paguem i per a servir als quals sempre ens prometen que van a treballar. Però mai no és tard per explicar les actuacions, el per què i el com. I del PP, què direm? Del PP, també hem llegit que durant els seus anys de govern, no havia presentat al poble, en aquest cas a l’oposició que li ho demanava, tota la información detallada sobre el bous a les festes. Potser pensaven que la majoria absoluta legitimava esta forma d’actuar. Un altre de castellà, como Juan Palomo, yo me lo guiso yo me lo como. Després vénen eleccions i passa el que no esperaven que passara. Si a la fi resulta que fer o no fer bous, no és rellevant. Si que és important que no infravaloren la intel·ligència del poble i el dret que tenim a la informació, dret que tan freqüentment ens volen conculcar.
ADAM SMITH Villanueva de Castellon
8.
Com be explica l'antic regidor, el pais sols parla de deuda financera (prestecs als bancs) i no te en compte el deute a proveidors. jo la veritat no crec que siga molt dificil de entendre, i, a mes a mes, el señor Aviñó ho ha explicat d'una manera clara i concisa, però clar, a ramonet encara que vinguera un premi nobel d'economia i certificara les dades del señor Aviñó no se'l creuria, ja que ramonet el que porta es una venda als ulls que sols li permet vore el que ell vol, pobre Ramonet...

PD: no es creu les dades del senyor Aviñó per ser del Partit Popular, en canvi, es creu les del ministeri, que tambe son correctes pero que parlen de coses diferents... montoro no es del PP?... supose que no serà necesari remarcar la falta de coherencia...
PLT Villanova
7.

Toni no pergues el temps en estos no sabem fer la O en un canut, que desastre de poble van a deixar els catalanistes i els comunistes

Ramonet Castelló
6.
#4 Sr. exregidor d'Hisenda al final quan mes s'explica mes difícil es d'entendre, serà com l'economia d'aquesta país que diuen que estem en creixement i la realitat cada dia que passa estem més fotuts, no tots però la gran majoria si, estes coses seran qüestions de fe, ho sent, ni crec el que vostè en diu ni en el seu partit.
Dades de Ministeri d'Hisenda
Deute Castelló any 2011 1.893.000 €
Deute Castelló any 2014 1.819.000 €
RIXI Castelló
5.

#4 NO VEIG QUE PARLE DE RISC "Variación de la deuda municipal en la última legislatura"

Comenta aquest article