Una setmana per al debat

Cultura i oci

Al llarg de la setmana del 2 al 6 de maig, a l'institut Vicent Gandia s'ha experimentat una vegada més amb propostes que intenten descobrir als propis adolescents aquestes persones reflexives i conscients que són.

Durant el curs i en diferents nivells, ja s'hi havia treballat amb grups interactius en matemàtiques i en altres matèries. Ara, però, es va decidir en les reunions dels tutors, provar aquesta tècnica a les sessions de tutories. Tal i com ja s'havia fet en altres cursos passats.

És així com s'han preparat diferents activitats que s'han desenvolupat en una sessió per cadascun dels grups d'alumnes. S'han cercat materials, s'han inventat, s'han ajustat i finalment s'han posat en pràctica al llarg d'aquesta setmana.

Els grups interactius és una forma de treballar a l'aula en la que la col·laboració i cooperació entre els alumnes és fonamental. A aquesta base, afegim la intervenció d'un grup d'adults com a voluntaris que els guia i els coordina, aportant un acostament entre generacions que comporta contrastos molt interessants i enriquidors. El grup de classe és dividit pel tutor en quatre o cinc subgrups equilibrats i heterogenis. Això implica igualar-los en gènere, capacitats, esforç, edats... Al front de cada subgrup hi ha un adult voluntari que motiva, genera debat, orienta sobre l'activitat, etc... sense tenir l'obligació de saber de la matèria en qüestió. Per a això ja està el professor. Cada subgrup comença amb una activitat diferent que ha de resoldre durant uns 8 o 10 minuts. En acabar aquest temps, els subgrups fan una rotació de manera que el que ocupava l'activitat 1 ara ocupa la dos i així successivament. Al remat, tots han passat per totes les activitats i han estat amb els 4, 5 voluntaris. Han experimentat, han raonat, han aprés dels altres, han participat... i en els darrers minuts, han valorat el procés que han viscut i les activitats realitzades.

Des d'ací agraïm especialment la col·laboració dels adults que s'han brindat a participar i a aprendre durant aquests dies en la mesura que tots ho hem fet d'una manera o d'una altra. I animem pares i societat en general a participar en futures convocatòries d'aquestes activitats que segur que continuarem realitzant.

Maurici Belmonte
AMPA IES Vicent Gandia


 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article