Crònica de la veritable pressa de Ximo Puig als carrers de València

Crònica de la veritable pressa de Ximo Puig ahir com a nou President als carrers de València

Lluís de Manuel

He de confessar que mai havia vist una cosa com la què vaig veure ahir als carrers de València. Va ser durant la pressa de Ximo Puig com a nou President de la Generalitat Valenciana, en el recorregut que discorre entre les Corts i el Palau de la Generalitat.
 
Portes obertes de bat a bat perquè la ciutadania entrara lliurement als palaus de les Corts i de la Generalitat. Unes portes que el PP havia tancat al poble fins ara amb pany i clau.
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
Ahir hi havia milers de persones en el recorregut que Ximo Puig i Mònica Oltra van fer entre el Palau de Benicarló i la Generalitat. Un recorregut que habitualment no costa de fer més enllà de tres o quatre minuts a peu, ahir va costar de fer quasi una hora. Milers d’abraçades, petons, somriures, paraules d’emoció i de llàgrimes, sobretot de gent major que portava molts anys esperant que arribara aquest moment. I també molta esperança en un canvi que el País Valencià esperava de manera pacient però també molt desesperada durant dues dècades.
 
 
Ahir, als carrers, on abans els ciutadans sentien desdeny i menyspreu per part d’uns polítics acostumats a la prepotència, la gent vam veure proximitat, diàleg, empatia i contacte, molt de contacte humà. I vam entrar a la nova residència del President de la Generalitat, no davant ni darrere, sinó al seu costat. I amb ell la nova vicepresidenta Mónica Oltra i bastants dels 55 diputats de les tres formacions polítiques que van formalitzat el Pacte del Botànic. Un pacte que dibuixa el País què volem.
 

I mentrestant fora del Palau, a la plaça Manises, tot un referent de la música popular valenciana, Pep Gimeno ‘Botifarra’, un artista fins ara proscrit per part del PPCV pel seu compromís amb la terra i la llengua dels valencians, delectava la nombrosa gent que allà es trobava donant un concert de benvinguda al nou govern. El recital es va tancar amb una abraçava a Mònica i a Ximo Puig en un gest d’evident complicitat de Pep amb els que seran els dos actors principals del nou govern valencià. Un gest que esdevenia tot un símbol de retrobament de la normalitat, de la música feta per valencians i en valencià que tant odiaven els ja anteriors inquilins del Palau de la ,ara sí, nostra Generalitat.
 

El desembarcament de gent de Madrid a l’acte també va ser notable. El ministre Margallo, Jose Luis Rodriguez Zapatero, Pedro Sanchez, Ángel Gabilondo, Cesar Luena, …. A banda de haver d’estar presentes en el rigorós protocol, supose que també varen baixar de la capital de la metròpoli, quilòmetre zero, per donar-se un passeig per la perifèria, en aquest cas per la seua colònia a llevant per intentar traure algun rèdit polític dels aires de canvi que es respiren per ací.
 
Alguns crits de nostàlgics de ‘President, president’ a Rodriguez Zapatero, i Pedro Sanchez a lluir el seu ventall: desenes de mans estranyades, de petons, d’abraçades i de ‘selfies’, sobretot de públic majoritàriament femení. El secretari general del PSOE ahir semblava més ser un actor famós de Hollywood que un polític de Madrid, encara que molt  sovint resulta impossible discernir el teatre i la sobreactuació de la política de saló i de màrqueting que solen practicar aquests actors polítics, o polítics actors, tant s’hi val a dir.
 

La conclusió de la jornada d’ahir és que és evident que les formes de fer política, d’actuar i d’interaccionar amb la ciutadania dels nous governants han capgirat 180º. La gent ho ha percebut i ho agraeix moltíssim després de tants anys de tirania i de prepotència d’uns polítics que vivien en una bombolla allunyats de la realitat dels carrers i dels problemes de la immensa part de la gent.
 
Però ara, a partir de demà, comença una nova cursa. Un nou camí cap a un nou País. Serà ja el moment de passar de les formes i les paraules al fons i els fets, a les polítiques de veritat,  les que han d’arribar a la gent. I això serà el que tots nosaltres haurem de valorar amb exigència i sentit crític als nous polítics que dirigiran aquesta nau de 5 milions de persones que és el nostre País, el País Valencià.
 
Hem esperat massa en el passat. I ara esperem molt del futur.

Totes les fotografia de l’apunt van ser realitzades amb la meua càmera.