Jornades per la sostenibilitat a la Ribera


Cada volta fa més calor i hi ha més plagues, els rius i les zones humides estan més secs, les aigües subterrànies ja no són potables, les muntanyes estan menys vegetades i més erosionades, convertint-se en deserts de pedra, els abocadors vessen de residus, oceans i mars estan esguitats de plàstics que formen illes en alguns llocs, les selves minven contínuament, milers d'espècies s'extingixen cada any...

Són els principals símptomes de l'accelerada crisi ambiental que patim. Per això es parla tant de sostenibilitat, perquè la situació actual resulta insostenible i va degradant-se a ulls vista. Probablement el paràmetre que millor ho aclarix és la petjada ecològica, és a dir, la superfície del planeta necessària per a mantenir el consum actual i neutralitzar els residus que generem: segons l'informe Planeta Viu que publica el Fons Mundial per a la Natura (WWF), als països desenvolupats els éssers humans necessitem ja 3'5 Terres perquè excedim en un 250% la capacitat sustentadora del nostre territori, ens n'hem passat dues voltes i mitja. Una situació aberrant, impossible de mantenir a llarg termini.

La gran paradoxa és que hi ha solucions per a tots els problemes ambientals, fins i tot aquestes solucions ajudarien a resoldre també d'altres problemes molt greus com són el gran nivell d'atur, les malalties de la civilització i les creixents migracions de persones que fugen de països assolats per guerres, sequeres, superpoblació i pobresa. Però no s'apliquen, per la tremenda inèrcia d'aquest sistema socioeconòmic i pel desconeixement de la major part de la població.

Per això, La Ribera en Bici i l'Associació Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró hem organitzat aquestes Jornades per la Sostenibilitat, contra el Calfament i la Desertificació a la Ribera, aprofitant que el dimarts 22 de setembre es celebra el Dia Mundial Sense Cotxe. Des d'ací invitem a tots/es els/les riberencs/ques a deixar el cotxe almenys eixe dia i participar en aquestes activitats, per a reivindicar una xarxa comarcal de vies per a ciclistes i vianants i que s'apliquen ja les solucions ecològiques per a resoldre els problemes que patim.

Col·laboren en les activitats l'Agència Energètica de la Ribera, Som Energia, L'Ullal de la Vila, Paleta d'Ocres, Amics de la Vieta de Carcaixent, la Plataforma per un Nou Model Energètic, Xúquer Viu i la Plataforma Pont Ferro de Fortaleny. A tots ells/es, moltes gràcies.